Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΑΣ; Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ. 

Από την Emma Hogan για το Fit Planet  

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι τέσσερις συνεδρίες αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ανεβείτε ψυχολογικά και να χαλαρώσετε από την αρνητικότητα που προκαλείται λόγω του COVID-19.  

Αυτή τη στιγμή πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε άγνωστα νερά και αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ξαφνικά συναισθήματα άγχους που μας προκαλεί ο ιός COVID-19. Ευτυχώς, μια νέα μελέτη παρέχει την ιδανική ρουτίνα άσκησης για να ενισχύσουμε το πνεύμα μας.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν, ότι τέσσερις αερόβιες προπονήσεις την εβδομάδα είναι αυτό που χρειάζεται για να αποκομίσουμε σημαντικά ψυχολογικά οφέλη, για την καταπολέμηση ελαφριάς κατάθλιψης και αρνητικότητας.

Το γεγονός ότι η άσκηση είναι καλή για την ψυχική σας ευημερία δεν είναι μια νέα ιδέα. Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία για την καταπολέμηση του άγχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που προσφέρει ακόμα και εξάλειψη του άγχους είναι η γιόγκα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των προηγούμενων μελετών σχετικά με τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης αφορούσε άτομα που ήδη πάσχουν από κλινικές παθήσεις. Σε αυτήν τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την ψυχική υγεία των “καθιστικών” ατόμων αλλά και όσων δεν είχαν ιστορικό άγχους, κατάθλιψης ή άλλων διαταραχών της διάθεσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ομάδα που ασκήθηκε σημείωσε πτώση 35 τοις εκατό στην κλίμακα κατάθλιψης και τα επίπεδα εχθρότητάς τους μειώθηκαν σημαντικά.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες επισημαίνουν απλώς τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αρνητικών διαθέσεων, κατάθλιψη και άγχος και τα επίπεδα σωματικής άσκησης. Αυτές οι μελέτες δεν διερευνούν, εάν τα αυξημένα επίπεδα σωματικής άσκησης οδηγούν στην ευτυχία και σε πιο αισιόδοξες διαθέσεις, αλλά συμπεραίνουν ότι όσοι ασκούνται περισσότερο τείνουν επίσης να είναι θετικοί και ήρεμοι.
Αυτή η τελευταία τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή αφορούσε 119 άνδρες και γυναίκες στα 20, 30 και 40. Οι μισοί συμμετέχοντες ασκούνταν σταθερά για 12 εβδομάδες, κάνοντας 35 λεπτά διάδρομο ή στατικό ποδήλατο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Καθημερινά, η άσκηση γυμναστικής που επέλεγε ο καθένας, ωθούσε τους καρδιακούς παλμούς του 70-80 τοις εκατό πάνω από τους φυσιολογικούς. Μετά από 12 εβδομάδες σταμάτησαν να ασκούνται εντελώς για τέσσερις εβδομάδες. Το άλλο μισό των συμμετεχόντων διατήρησε την καθιστική του συμπεριφορά για το διάστημα των 16 εβδομάδων.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, εχθρότητας και θυμού όλων των συμμετεχόντων τη πρώτη εβδομάδα, τη δωδέκατη και τη δέκατη έκτη. Ενώ όλοι είχαν σχετικά χαμηλά σκορ από την αρχή, η ομάδα που ασκήθηκε είδε 35 τοις εκατό πτώση στην κλίμακα κατάθλιψης, τα επίπεδα εχθρότητάς τους μειώθηκαν σημαντικά και παρατηρήθηκαν ακόμη και ελαφρές μειώσεις στα ήδη χαμηλά επίπεδα άγχους και θυμού. Αξιοσημείωτο είναι, ότι οι χαμηλές αυτές μετρήσεις παρατηρήθηκαν και στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, όπου και το πρώτο μισό των συμμετεχόντων είχε σταματήσει να ασκείται.

Ο Bryce Hastings, Επικεφαλής Έρευνας του Les Mills, παρατηρεί ,ότι ενώ γνωρίζαμε την αποτελεσματικότητα της άσκησης στην ψυχική υγεία για κάποιο χρονικό διάστημα, η μοναδικότητα της έρευνας με τυχαίους συμμετέχοντες τη επαληθεύει αδιαμφισβήτητα. Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες εξέταζαν τη συσχέτιση μεταξύ δραστηριότητας και ψυχολογίας, ενώ αυτή η μελέτη εφάρμοσε μια σύγκριση μεταξύ “καθιστικών” και ενεργών ατόμων.

«Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ ζει με ψυχική ασθένεια», προσθέτει. Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την εκτεταμένη αποτελεσματικότητα της άσκησης πέρα από την απώλεια βάρους.
Εάν επιθυμείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, τότε η απότομη συμμετοχή σε τέσσερεις cardio προπονήσεις την εβδομάδα δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Οι ειδικοί σας προτείνουν να ξεκινήσετε σταδιακά με δύο ή τρεις προπονήσεις 20 έως 30 λεπτών την εβδομάδα και μελλοντικά να τις αυξήσετε σε τέσσερις την εβδομάδα.
«Το κλειδί για την επιτυχία είναι να βρεις έναν βιώσιμο τύπο και ρουτίνα άσκησης που θα σε κρατήσει ενεργό μακροπρόθεσμα », συμβουλεύει ο Χέιστινγκς.

Close
Loading...

0 Location(s) found near you